Welke materialen zitten er in een thuisbatterij?

Er is veel discussie over apparaten zoals windmolens, warmtepompen en thuisbatterijen. De apparaten zouden moeten helpen bij het vergroenen van de wereld, maar om ze te maken, worden veel grondstoffen verbruikt. Zijn die apparaten dan nog wel zo groen? Wij zochten uit wat er nou eigenlijk allemaal in een thuisbatterij zit

Wat zit er in?

Een thuisbatterij bestaat uit verschillende materialen en componenten. De belangrijkste materialen zijn lithium-ion (Li-ion) cellen, waarbij de kathode meestal gemaakt is van een combinatie van lithium en andere metalen zoals kobalt, nikkel, mangaan of ijzer. Veelvoorkomende kathodematerialen zijn lithium-kobaltoxide (LiCoO2), lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4), en lithium-nikkel-mangaan-kobaltoxide (LiNiMnCoO2 of NMC). De anode is doorgaans gemaakt van grafiet, een vorm van koolstof die lithium-ionen kan opslaan.

De elektrolyt in een lithium-ion batterij is een geleidende oplossing die helpt bij het transporteren van lithium-ionen tussen de anode en kathode. Deze oplossing kan een vloeibare, gel- of vaste stof zijn, maar meestal wordt een vloeibare elektrolyt gebruikt die bestaat uit een lithium-zout opgelost in een organisch oplosmiddel.

Een separator is een dun, poreus materiaal dat tussen de anode en de kathode zit om kortsluiting te voorkomen, terwijl het toch de lithium-ionen toestaat om door te gaan. Dit materiaal is vaak gemaakt van polyolefine zoals polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP).

Tot slot worden de batterijcellen ingekapseld in een stevige behuizing die bescherming biedt tegen fysieke schade en lekkage van elektrolyten. Deze behuizing is vaak gemaakt van metaal of robuust plastic.

En is dat slecht voor het milieu?

De metalen zoals kobalt, nikkel, en lithium die in de kathode worden gebruikt, kunnen giftig zijn en milieuvervuiling veroorzaken als ze niet correct worden gerecycled. De winning van deze metalen kan leiden tot ernstige milieuvervuiling en arbeidsomstandigheden in mijnen kunnen slecht zijn.

De vloeibare elektrolyten die in lithium-ion batterijen worden gebruikt, zijn vaak brandbaar en kunnen schadelijke chemicaliƫn bevatten. Bij lekkage kunnen deze elektrolyten schade toebrengen aan het milieu en de menselijke gezondheid.

Het is daarom vooral cruciaal om batterijen op een verantwoorde manier te recyclen en ervoor te zorgen dat ze worden afgevoerd volgens de geldende milieuwetten en -richtlijnen. Door de batterijen te recyclen, kunnen waardevolle materialen worden teruggewonnen en opnieuw worden gebruikt, wat de vraag naar nieuwe grondstoffen vermindert en de milieu-impact minimaliseert.

Kortom: ja (de productie) van batterijen heeft een aardige impact, maar de voordelen van de batterijen (opslaan en hergebruiken van stroom) leveren voldoende voordelen op, mits de batterijen maar netjes afgevoerd en gerecycled worden. Het is goed om te vermelden dat niet iedereen het daar over eens is.